Middag på Frantzén/Lindeberg

Förra veckan fyllde min kille 25 år, och jag ville ge honom något extra fint. Vad är då bättre än ett besök på Frantzén/Lindeberg? Fastän jag var inne på hemsidan för att boka bord precis när klockan slog midnatt två veckor innan hans födelsedag, misslyckades jag. Platserna tog slut på några sekunder. Men ett par dagar senare, när trycket inte var riktigt lika stort (tog säkert ett par timmar innan alla platser hade gått åt, haha), lyckades jag få två platser i Köket. Här kommer ett riktigt långt inlägg med en himla massa bilder från besöket. Eftersom restaurangens upplägg ändå är väldigt speciellt så får jag nog ändå ta och varna att det kommer finnas en del, eh, ”spoilers”. Vill du, som vi, bli överraskade under ditt första besök borde du inte fortsätta läsa. Nåväl, då var varningen utfärdad. Så här var vårt besök:

Besöket började med att vi fick kvällens meny. Tänk att gå på restaurang och direkt känna att själva menyn redan sätter en hög ribba för resten av kvällen. Menyerna togs sedan om hand under resten av besöket (som varade i nästan tre timmar), och man fick tillbaka dem när man skulle gå.

Under kvällen blev vi väl omhändertagna av sous-chef Jim Löfdahl. Här berättar han om vad som kommer att komma lite senare under kvällen:

Sen var det dags att äta och låta Prologen ta vid, här är de fem första små rätterna:

Image

Image

Nu skriver jag bara rakt av från menyn, det som står där och i den ordningen det kommer. Hoppas att det blir rätt. Vi börjar på översta bilden och läser från höger till vänster, det här blev vi serverade:
Långkokt grishuvud i brynt kålpuré med tryffel.
Speltmjölsbrioche & kycklingskinn & rostad lök.
Blodplätt med anklever, inlagda lingon & rödbeta.
”Vichyssoise” med tryffel & aska.
Krispig morot fylld med fågellever & dragon.

Kapitel 1 börjar.

Här ovan: Ostron ”45 min” med jerseygrädde & torkat sjögräs & havtorn.

Havskräfta, blekselleri, torkad rom från vit stör, grönt äpple.

Rapphönsägg med rökt brynt smör, potatis och tryffel. Tyvärr gör inte bilden den här godingen rättvisa. Min favorit under hela kvällen. Sa ”Åh!!” alldeles för högt, rakt ut. Ungefär så bra. Nej, ännu bättre än så. Helt jäkla fantastisk.

Undrar om inte den här kvalar in på en välförtjänt andraplats: Benmärg med rökt persilja & smetana & osciètrakaviar. Här avslutas Kapitel 1.

Kapitel 2 börjar. Första rätten ut är Satio Tempestas. Den bestod av en hel massa ingredienser. 28 stycken, närmare bestämt: Svenskt havssalt, hemkärnat smör, fiskfjäll från en brax, polkabeta, gul morot, lila morot, orange morot, rödbeta, röd lök, gul lök, palsternacka, ramslökskapris, grönkål, vit morot, persiljerot, majrova, anyapotatis, kålrot, gulbeta, svartkål, ägg, vitkål, rotselleri, rödkål, jordärtskocka, körvelrot, svartrot. Puh, det var alla!

Sen var det dags att kärna smör. Haha, fantastiskt. Just det! Det var förresten en av de få saker jag inte tog kort på. Vid våra tallrikar har det legat en ask med en deg på jäsning. Den ska gräddas, och under tiden kärnas smöret.

Eldat bröd med ny-kärnat smör. Riktigt gott. Vi åt upp allt på en gång, då kom de ut med en ny, hehe.

Pilgrimsmussla med tryffel och ”dashi” avrundade Kapitel 2.

Jim smygstartade på Kapitel 3 genom att börja förbereda en rätt som skulle komma lite senare. Här får entrecôten lite färg.

Sen var det dags för Kapitel 3 att dra igång på riktigt. Den här rätten kändes faktiskt rätt jobbig att äta, rent psykiskt. Tror inte jag var den första att känna så, eftersom Jim skämtade om att de brukade gömma tuppkammen där i mitten. FYI, den hade en väldigt mild smak, och var väldigt lättuggad när man väl vågade sätta tänderna i den. Så här kallades rätten på menyn: Skreitorsk med brynt grädde, tuppkam & skogssvamp.

Den här rätten hade de kommit på samma dag, och finns tyvärr inte med på menyn. Minns bara att det var morotssorbet.

Tartar på entrecôte med rökt, syrad grädde, mossa samt torkad biff.

Mitt i Kapitel 3 behövde min kille gå på toa. Efter att han gått iväg var personalen snabbt framme och vek hans servett.

Finalen på Kapitel 3: Duva smörstekt hummer, blodapelsin & grön peppar. Fantastiskt gott!

Så blev det dags för Kapitel 4 & Epilogen. Här kan jag tillägga att jag var rejält jäkla mätt. Så myten om att man inte blir mätt om man går och äter på fina restauranger känner jag är härmed motbevisad. Här ovan ser ni: Rötistekt vinteräpple med gräddfilsglass, torkad lavendel. Måste erkänna att den här tyvärr inte riktigt var min grej. Lanvendeln tog över så himla mycket att jag försökt sitta och peta bort det mesta så gott det gick. Kände mig som en dålig restaurangbesökare, haha.

Rödbeta, 100-årig vinäger samt lakrits & björnbär. Även den här var tyvärr en besvikelse för mig, jag avskyr verkligen lakrits. För personer som gillar/inte har någon åsikt om lakrits är den är efterrätten säkert jättegod. Min kille blev till exempel väldigt glad över att han fick två portioner av den här.

Till sist fick vi in det som kallades ”Kaffegodis…”, väldigt rolig passning till Prologen. Och väldigt goda!

Ett restaurangbesök över det vanliga, verkligen. Riktigt gott och en fantastiskt upplevelse. Alla små detaljer gjorde verkligen besöket. Det var nästan så att man satt och väntade på vad som skulle hända härnäst. Väldigt svårt att sammanfatta det på något annat sätt, ni får gå dit och uppleva allt själva.

/S.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s